Чемпіонат світу з рогейну у Новій Зеландії

21 листопада 2010 року  у Новій Зеландії фінішував чемпіонат світу з рогейну.

Україну представляли чемпіони Європи в Чернівцях - команда "Zbirna UA" ( Юніори-Мікст) у складі  майстрів спорту Василя Боднарука, Віталія Кіндрачука (обоє з   Івано-Франківської області) і Марії Шупер (м. Херсон), які   показали свій високий рівень підготовки,  вигравши чемпіонат світу!

Федерація спортивного орієнтування України (ФСОУ) і  Херсонська ФСО  першими поздоровили спортсменів  і їх тренерів з перемогою.

Приємно, що  Марія Шупер - активна учасниця  обласних змагань "Зелений стадіон" з паркового орієнтування, а  її тренер -  Валерій  Плохенко.

ДОВІДКОВО. Що це вид спорту -  рогейн?
Рогейн (англ.Rogaining) - самостійний вид спорту, досить близький до спортивного орієнтування.
Батьківщина рогейна — Австралия, вид спорту зародився в 1970-х роках і потім одержав розвиток у таких країнах, як Нова Зеландія, США, Канада. Міжнародна федерація рогейна (International Rogaining Federation, IRF) була створена в 1989 році. В 1992 році проведений перший чемпіонат світу із цього виду спорту, з тих пір чемпіонати світу проходять один раз у два роки.   З 2003 року  проводяться чемпіонати Европы по рогейну.

Рогейн — це універсальний вид спорту: у рогейні можуть брати участь як добре підготовлені найсильніші спортсмени, готові протягом 24 годин безупинно боротися за звання чемпіонів, так і аматори, які прагнуть активно провести вихідні на природі.

Команда сама визначає собі завдання під силу, вибирає порядок проходження дистанції й темп руху. Формат змагань (узяття контрольних пунктів на вибір) дозволяє в будь-який момент повернутися в базовий табір, де забезпечена гаряча їжа, можна переночувати й продовжити проходження дистанції на наступний ранок.

Основна ідея рогейна — це спорт для всіх. Для кожної команди важливо визначити, яку мету  вона ставить перед собою, і від цього будуть залежати відповіді на багато питань — вибір тактики, спорядження, екіпірування. Всі змагання з рогейну, у тому числі чемпіонати світу, відкриті для участі всіх бажаючих.

Рогейн у його класичному 24-годинному варіанті — командний вид спорту. Міжнародний стандарт передбачає участь у змаганнях з рогейну команд чисельністю від двох до п'яти чоловік, що не мають права розділятися на дистанції.

Основне завдання — набрати за обмежений проміжок часу (звичайно 24 години, але змагання проводяться й у скороченому форматі — 6, 8, 10, 12 годин) максимальну суму очок, які присуджуються за відвідування контрольних пунктів, установлених на місцевості. За кожну хвилину запізнення після витікання відведеного часу із суми очокв, набраною командою, віднімається по одному штрафному очку, а при запізненні на фініш 30 хвилин і більше результат команди анулюється. У випадку, коли дві або більше команди набрали однакову суму очок, більш високе місце присуджується команді, що  фінішувала раніше. Контрольні пункти мають різну цінність, виражену в очках, залежно від дальностіі від старту й складності КП, і проходити їх можна в довільному порядку.


Фото:

Нашi партнери