Всесвітні ігри з єдиноборств у Пекіні

27 серпня 2010 року у столиці Китаю Пекіні відбулася  знакова для об’єднання спорту вищих досягнень подія – пройшла урочиста церемонія відкриття І Всесвітніх ігор єдиноборств (Sport Accord Combat Games), котрі триватимуть упродовж восьми днів, до 4-го вересня.

Під час змагань, котрі за розмахом обіцяють не поступитися Олімпійським іграм, на розсуд уболівальників, фахівців, чиновників усієї світової громадськості представлено 13 бойових мистецтв і єдиноборств – 4 олімпійські дисципліни і 9 неолімпійських (а коли врахувати, що до розділу боротьби входять панкратіон і боротьба на поясах Алиш, то олімпійських дисциплін вийде 11!): айкідо, бокс, дзюдо, джиу-джитсу, карате, кендо, кікбоксинг,таїландський бокс Муей-Тай, самбо, сумо, таеквондо, боротьба й ушу.

У турнірі беруть участь понад  1000 спортсменів більш ніж з 200 країн світу. Українську команду представлятиме 31 спортсмен що прийматимуть участь у 7 видах спорту:

- Кікбоксінг
- Таїландський бокс Муей-Тай
- Джиу-джитцу
- Панкратіон
- Боротьба самбо
- Сумо
- Боротьба на поясах Алиш.

Збірну команду України з сумо на змаганнях представляли 6 дівчат і 2 хлопців. Змагання відбулися 28-29 серпня. На рахунку українських спортсменів-сумоїстів 2 золоті (Ольга Давидко і Марина Прищепа), 2 срібні Світлана Ярьомка і Світлана Тросюк) і 3 бронзові медалі Марина Максименко, Аліна Бойкова і Євген Козлятін). А всього  у цьому виді спорту змагалися 96 сумоїстів у 8 вагових категоріях – переможці і призери чемпіонатів світу і континентів 2009 року. 

Приємно, що бронзову нагороду на Перших Всесвітніх іграх  з єдиноборств завоювала херсонка Марина  Максименко -  заслужений майстер спорту України з сумо, чемпіонка Європи  серед юніорів і серед дорослих, дворазова бронзова призерка чемпіонату світу, переможниця Кубка світу. 

Марина Максименко у першому поєдинку зустрілася з Аї Фудживара (Японія) і виграла. На жаль, наступною суперницею Марини була переможниця Всесвітніх ігор (Гаосюн, 2009) Епп Має з Естонії - фаворитка отримала очікувану перемогу, а наша спортсменка "втішилася" у бою з новозеландкою Женевою Веббер. Цей поєдинок Марина Максименко виграла і продовжила боротьбу за бронзу. Далі вона здійснила подвиг - дівчина проявила характер і взяла реванш у естонки. Але спочатку Марина втішалася з Аї Фудживара, котра була її першою суперницею. Максименко двічі обіграла японку, а за нею і Епп Має з Естонії - це був драматичний поєдинок, де гору взяла українка.

Як  сказала Марина Максименко, бронзова призерка у середній ваговій категорії після  свого виступу:"Потрапити на подіум було не очікувано і навіть дуже приємно. Ми давно і принципово суперничаємо з естонкою Мае Епп, у котрої я виграла сутичку за бронзу, відтак одразу усвідомила, що перемогла і потрапила у призи. Набрала тут досвіду, випробувала нові прийоми – наприклад, нові «старти» поєдинків, котрі мені насправді сильно допомогли. Ми їх і раніше відпрацьовували на тренуваннях, але я ніяк не могла наважитися застосувати їх на змаганнях. Нині наважилася, відчула, що виходить.


Офіційним організатором Ігор є міжнародна некомерційна організація Спорт Акорд, яка об’єднує і підтримує міжнародні спортивні федерації, а також організації, котрі працюють на розвиток спорту. Сьогодні у лавах Спорт Акорд 87 міжнародних федерацій – як з олімпійських, так і з неолімпійських видів спорту.

Захід проходить за підтримки Міжнародного олімпійського комітету, де Ігри єдиноборств розглядають як перший крок на шляху до створення ефективного інструменту популяризації спорту.

Слідом Спорт Акорд і МОК планують провести Всесвітні ігри інтелектуальних видів спорту (2011-й рік) та Всесвітні пляжні ігри (2012-й). Важливо, що такі спортивні фестивалі дадуть змогу самим керівникам МОКу якнайближче познайомитися з видами спорту, котрі стрімко набирають популярності у світі, а згодом включити якісь із них до програми Олімпійських ігор.

Талісман І Всесвітніх ігор єдиноборств – тигр Донг-Донг. Такий вибір організатори зробили із кількох причин: по-перше, 2010-й є роком тигра за традиційним китайським календарем, по-друге, у стародавньому Китаї хоробрих воїнів називали не інакше як тиграми.

Представником Ігор в цілому в усьому світі люб’язно погодився стати видатний чемпіон, а крім того, кінозірка Дон «Дракон» Уїлсон. Багато хто небезпідставно вважає цього американського бійця найвизначнішим чемпіоном в історії кікбоксингу. Свій перший бій Уїлсон провів у 1974 році, а останній – у 2002, коли повернувся у спорт заради участі в турнірах зі змішаних єдиноборств. За час кар’єри «Дракон» завоював 11 титулів чемпіона світу з кікбоксингу за різними версіями і потрапив із цим показником до Книги рекордів Гінеса. Він здобув 72 перемоги, 48 з яких нокаутом, 5 поєдинків звів до нічиєї і тільки двічі програв. Також Дон «Дракон» Уїлсон знявся у більш ніж трьох десятках фільмів, більшість із яких присвячені бойовим мистецтвам.

Відкриття ігор. Церемонія відкриття нагадувала олімпійські події 2008 року, але з власною ідеологією. Єднання усього світу завдяки спорту, зокрема єдиноборствам, донесли до повних трибун улюбленими прийомами шоу в Китаї: масовими постановками, цирковими трюками, світловим шоу та оригінальною конструкцією сцени, яка давала додаткові можливості для інсталяцій на велетенській ниткоподібній шторі. На відкритті офіційний гімн-пісня пролунала з вуст Джекі Чана.

Спортсмени пройшли парадом не під стягами своїх країн, а під прапором свого виду спорту (міжнародних федерацій). Задум організаторів - продемонструвати, наскільки міцно єднають єдиноборства людей з різних континентів.

Кожний вид спорту (айкідо, бокс, боротьбу, джиу-джитсу, дзюдо, карате, кендо, кікбоксинг, Муей-Тай, самбо, сумо, тхеквандо, ушу) представляли спортсмени-лідери, котрі вже мають авторитет на світовій арені.

Серед спортивних символів були і українці Артур Кішенко (триразовий чемпіон світу, котрий вже кілька років посідає провідні позиції у професійному К-1), який повернувся до аматорського боксу Муей-Тай спеціально на І Всесвітні ігри з єдиноборств, й Іван Настенко, котрий має солідну кількість призових медалей на чемпіонатах Європи та світу.

Китайською та англійською мовами була проголошена клятва атлета - дотримуватися кодексу справжнього спортсмена, який ставить понад усе дружбу та дух боротьби.


Фото:

Нашi партнери