Херсонський гандбольний клуб "Дніпрянка"

73025, м.Херсон, вул.Петренка, 5
Директор гандбольного клубу - Яворський Сергій Миколайович
Головний тренер команди - Милославський Михайло Борисович
(0552) 49-10-65, тел/факс (0552) 39-65-39

Види спорту
Гандбол, пляжний гандбол

Гандбол досить молодий вид спорту в місті Херсоні, але має вже певні традиції і результати. Розвиток жіночого гандболу пов’язаний, у першу чергу, з ім’ям однієї людини  - Михайла Борисовича Милославського, заслуженого тренера України.  У 1990 році  ним була створена жіноча гандбольна команда «Текстильник» на базі Херсонського бавовняного комбінату,  яка зайняла 2 місце у Всесоюзному відбірковому турнірі та здобула право виступати в І лізі чемпіонату СРСР. До цього збірні команди області та вузів міста впевнено посідали почесні місця у  відповідних всесоюзних змаганнях, доводячи своє право на повагу з боку провідних команд та областей колишнього Радянського Союзу.

За його участі та ініціативи  було створено чітку систему підбору та  підготовки перспективних гандболісток. Тренерський склад спортивних закладів міста -  секції в загальноосвітніх школах, групи у дитячо-юнацьких спортивних школах та дитячо-юнацьких клубах фізичної підготовки - працює в єдиному ритмі для досягнення нових високих результатів.

Досягнення Херсонського гандболу добре відомі спортивним фахівцям не тільки Україні, а й світу. Роботу херсонських тренерів поважають, а їх вихованок готові бачити у своїх командах провідні гандбольні клуби України та Європи.
Здібні та перспективні юні гандболістки продовжують підвищувати свою спортивну майстерність на відділенні гандболу Херсонського вищого училища фізичної культури або на факультеті фізичного виховання та спорту Херсонського державного університету, беручи участь у складі жіночої гандбольної команди «Дніпрянка» в іграх чемпіонату України, розіграші Єврокубків, міжнародних змаганнях та турнірах, у складах збірних команд міста та області у всеукраїнських змаганнях різних вікових груп, у складі збірної країни – у чемпіонатах Європи та світу, а кращі – на Олімпійських іграх.
Так, за останні сім років гандболістки міста Херсона неодноразово брали  участь  у   розіграшах Європейських кубків (2003, 2004, 2006 та 2009  роки). Вони - постійні учасники чемпіонату України серед жіночих команд суперліги. Зайняте місце в першій п’ятірці дає змогу представляти країну у розіграші європейських Кубків, кращі гандболістки команд-учасниць чемпіонату у суперлізі запрошуються до збірних команд України. Найкращий результат у чемпіонаті України – 4 місце, у розіграші Європейського Кубку – виступ у 1/8 фіналу.

На всеукраїнських змаганнях різного рівня та у різних вікових групах команди з Херсону  посідають   тільки   перші   та   призові місця - І місце у 2000 році  та ІІІ місце у 2004 та 2008 роках на Всеукраїнських іграх школярів, І місце на Юнацьких спортивних  іграх  2001, 2005 та 2009 років, ІІІ місце у 2002, ІІ місце у 2006 та І місце у 2010 роках - на Всеукраїнських літніх  спортивних іграх молоді України.
Збірна команда Херсонського державного університету, у складі якої гандболістки команди “Дніпрянка”,  ставала переможцем у 2003 році  VІ   та   у 2005 році  VІІ   літньої Універсіади України,  у липні 2007 року  зайняла 4 місце  на VІІІ Універсіаді.

Команда “Дніпрянка” – постійний учасник чемпіонату України з гандболу серед жіночих команд вищої, а згодом суперліги. Збірна команда області є чемпіоном України 2009 року з пляжного гандболу. Троє   вихованок   херсонської   школи гандболу (Анастасія Бородіна, Марина Вергелюк, Ірина Гончарова) здобули, поки що найвищі нагороди українського ігрового спорту, бронзові медалі Олімпіади 2004 року в Афінах.

Найбільша  перемога  у  гандболі   Херсонщини   прийшла у червні 2007 року, коли   збірна   команда   Херсонської   області   стала переможцем ІІІ літніх Всеукраїнських спортивних ігор, перемігши в чесній спортивній боротьбі представників 12 областей України, у тому числі Львівської, Київської, Тернопільської, Запорізької областей та міста Києва - провідних гандбольних регіонів країни, вихованці яких добре знані у Європі та світі. Було доведено, що молоде гандбольне покоління Херсонщини може на рівних боротися з признаними лідерами і на ігровому майданчику  і не визнає авторитетів, доводячи своєю грою право на перемогу.

На сьогоднішній день гравці жіночої гандбольної команди “Дніпрянка” складають основу молодіжної збірної команди України, наші представниці постійно залучаються до складу національної збірної команди, серед них: Анастасія Подполава (Бородіна), Ірина Гончарова, Марина Вергелюк (бронзові призерки ХХVІІ літніх Олімпійських ігор 2004 року в Афінах), Ольга Ніколаєнко, Регіна Шимкуте, Вікторія Борщенко.

Основа гандбольної команди «Університет-Дніпрянка»  - це вихованки місцевої гандбольної школи, гравці 1988-1993 років народження. За віковим показником команда є наймолодшою у суперлізі, єдина, яка укомплектована місцевими вихованками. 
За час розвитку гандболу в Херсоні тренерським складом підготовлено 3 заслужені майстри спорту України – Анастасія Бородіна, Ірина Гончарова, Марина Вергелюк, 5 майстрів спорту міжнародного класу – Тетяна Яресько, Тетяна Нікітенко, Анастасія Бородіна, Ірина Гончарова, Марина Вергелюк, більше 40 майстрів спорту України.

Спортивні досягнення херсонської жіночої гандбольної команди.
Головний тренер –  М. Милославський, тренер – М.Поляк (1990-1994, 1995-1996), тренер – В. Параскун (1996-2010).
1990-91  рр. - «Текстильник» (Херсон) – 5 місце в І лізі чемпіонату СРСР;
1991-92  рр. – «Текстильник» (Херсон) – 3 місце в І лізі чемпіонату СРСР. Команда не дограла чемпіонат, так як за тур до завершення всі українські команди знялись з розіграшу чемпіонату СРСР; 5 місце в чемпіонаті України серед 12 команд вищої ліги;
1992-93 рр. – команда змінює назву і починає виступати як «Тавричанка» – 5 місце в чемпіонаті України вищої ліги (12 команд);
1993-94  рр. – «Тавричанка» (Херсон) – 6 місце в чемпіонаті України, вища ліга група «А» (8 команд);
1994-95 рр. – «Тавричанка» (Херсон) – 11 місце в чемпіонаті України, вища ліга група «А», команда перейшла до групи «В» (головний тренер  В.Козар, тренер –  Ю.Басюк);
1995-96 рр. – створено гандбольний клуб «Дніпрянка» і команда «Дніпрянка» посідає 9 місце в чемпіонаті України та здобуває право виступати у групі «А» (головний тренер Милославський М.Б., тренер –     Поляк М.А.);
1996-97 рр. – «Дніпрянка» (Херсон) - 6 місце в чемпіонаті України, вища ліга група «А»;
1997-98 рр. – «Дніпрянка» (Херсон) - 6 місце в чемпіонаті України, вища ліга група «А»;
1998-99 рр. – «СЕПРО – Дніпрянка» (Херсон) - 5 місце в чемпіонаті України, вища ліга група «А»;
1999-2000 рр. – «СЕПРО - Дніпрянка» (Херсон) - 6 місце в чемпіонаті України, вища ліга група «А»;
2000-2001 рр. – «Педуніверситет – Дніпрянка» (Херсон) - 6 місце в чемпіонаті України, вища ліга група «А»;
2001-2002 рр. – «Педуніверситет – Дніпрянка» (Херсон) - 4 місце в чемпіонаті України, вища ліга група «А», вихід команди до розіграшу Європейського Кубкового турніру;
січень 2003 року – команда «Університет – Дніпрянка» успішно стартує в Європейському Кубковому турнірі проходить до 1/8 фіналу Кубку Челлендж, де поступилась майбутньому переможцю турніру;
2002-2003 рр. – «Університет – Дніпрянка» (Херсон) -  4 місце в чемпіонаті України, вища ліга група «А»;
2003-2004 рр. – «Університет – Дніпрянка» (Херсон) -  6 місце в чемпіонаті України, вища ліга група «А»;
лютий 2004 року – участь команди «Університет – Дніпрянка» в Європейському Кубковому турнірі;
2004-2005 рр. – 6 місце у чемпіонаті та право грати у Єврокубках;
січень-лютий 2006 року – учать команди в іграх 1/16 та 1/8 фіналу Європейського кубку Челлендж (за різницею у 2 м’ячі поступились у м. Спліт (Хорватія) місцевій команді та не потрапили до наступного раунду);
2005-2006 рр. - 7 місце у чемпіонаті України серед жіночих команд суперліги;
2006-2007 рр. - 7 місце у чемпіонаті України серед жіночих команд суперліги;
2007-2008 рр. - 6 місце у чемпіонаті України серед жіночих команд суперліги;
2008-2009 рр. - 7 місце у чемпіонаті України серед жіночих команд суперліги;
жовтень-листопад 2009 року – участь команди «Дніпрянка» у Європейському Кубковому турнірі;
2009-2010 рр. - 6 місце у чемпіонаті України серед жіночих команд суперліги.

До складу збірних команд України запрошувалися й запрошуються вихованки херсонської школи гандболу (головний тренер збірної – Михайло Милославський). Так,  у:
1994 р. – І місце на чемпіонаті Європи (1977–78 р./н.), в складі збірної  Т. Переверзєва,  І.Сидорова,  М.Вергелюк;
1996 р. -  ІІ місце на молодіжному чемпіонаті Європи, в складі збірної  Т. Переверзєва, І.Сидорова, М.Вергелюк,  Н.Сєдова, Т.Селезньова, Т.Яресько;
1998 р. – у складі молодіжної збірної на чемпіонаті Європи грали О.Тихомирова,  С.Шикіна,  В.Ульяніч, Н. Козир, О. Лещенко;
1998 р. – 4 місце на Всесвітніх юнацьких іграх, в складі збірної С.Шикіна,  Н.Козир,  О.Лещенко,  Ю.Барановська, О.Ніколаєнко;
2000 р. -  у складі молодіжної збірної на чемпіонаті Європи в Румунії грали С.Шикіна, Н.Козир, О.Лещенко,  Ю.Барановська, О.Ніколаєнко, А.Бородіна;
- ІІ місце на чемпіонаті Європи серед національних збірних команд - у складі збірної - вихованки  херсонського гандболу М. Вергелюк, І. Гончарова, Т. Яресько.

У 2001 році у складі юніорської збірної на чемпіонаті Європи в Турції грали О.Ніколаєнко,  О.Горобець,  В.Борщенко,  Ю.Снопова.
У 2003 році  на чемпіонаті світу в Хорватії в складі національної збірної команди України А.Бородіна зайняла 4 місце та виборола для країни олімпійську ліцензію.
У 2004 році 3 вихованки херсонського гандболу – А.Бородіна, І. Гончарова, М.Вергелюк  у складі національної збірної команди України вибороли бронзові нагороди на Олімпійських іграх в Афінах (Греція), це перша нагорода України в ігрових видах спорту на змаганнях такого високого рівня.
У грудні 2004 року  національна збірна команди України посіла  6 місце на чемпіонаті Європи в Угорщині,у складі виступили  А.Бородіна,  І.Гончарова, М.Вергелюк.
Юніорська збірна команда України (1988-1989 р.н.) під керівництвом головного тренера команди «Університет-Дніпрянка», старшого тренера збірної України М. Милославського взяла  участь у чемпіонаті Європи, який проходив з 13 по 15 травня 2005 року в Сербії, у червні 2005 року -  в Іграх країн СНД та Балтії (4 місце), у  липні  - у Олімпійському тижні в Італії (6 місце), У складі команди – Юлія Зубенко, Алла Варавенко, Ольга Киричук, Анна Брікс,  Катерина Мелешко, Поліна Василенко.
На чемпіонаті світу 2005 року  серед молодіжних збірних у складі збірної  команди України були представниці Херсону – майстри спорту України Ангеліна Вінятинська, Юлія Снопова, Ірина Баранова та вихованки херсонського гандболу В. Борщенко В. та  Р.Шимкуте.


Як знайти:
(0552) 49-10-65, тел/факс (0552) 39-65-39

Фото:

Нашi партнери