Херсонська обласна організація Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства "Колос" агропромислового комплексу України

73000, м. Херсон, вул. Соборна, 34, офіс 3
Голова обласної ради - Роль В"ячеслав Анатолійович
(0552) 26-30-08

Види спорту
Бокс, кікбоксинг WAKO  та WRKA
Боротьба вільна, греко-римська
Легка атлетика
Важка атлетика
Футбол, футзал, пляжний футбол

У 1950 році було утворено Херсонське добровільне сільське спортивне товариство «Колгоспник», яке очолив його Микола Мелиховський. у подальшому організацією керували Федір Косьяненко, Микола Володін (14 років), Віктор Солопов, Олександр Голованов (19 років), Микола Дробиш, Віктор Бербенцев, В’ячеслав Роль.

З 1969 року «Колос» став наймасовішою спортивною організацією Херсонщини. Практично у всіх колгоспах, радгоспах, сільгосппідприємствах, сільгосптехнікумах утворилися колективи фізкультури і розгорнулося масове будівництво найпростіших спортспоруд, а потім і великих спортивних комплексів. Такі новобудови з’явилися у Білозерці, Великій Олександрівці, Генічеську, Горностаївці, Каховці, Новій Каховці, Каланчаку, Новотроїцькому, Цюрупинську, в селах Осокорівка Нововоронцовського району, Новомиколаївка Скадовського району, Чорнобаївка Білозерського району, Станіслав Білозерського району, Веселе Бериславського району.

У 70-80-і роки колосовці Херсонщини на повен голос заявили про себе  не тільки на республіканському, а й на всесоюзному рівні. Так, брати Віктор і Гліб Піркли (веслування на байдарках) неодноразово ставали чемпіонами та призерами УРСР та СРСР, входили до збірної команди Радянського Союзу. Легкоатлети Іван Кабанов та Вадим Сумароков успішно виступали на чемпіонатах республіки.

Херсонська обласна організація фізкультурно-спортивного товариства «Колос» агропромислового комплексу України об’єднує 18 районних і 2 міські організації.

На сьогоднішній день в організації діють 3 спортивні школи: обласна спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву  з вільної боротьби «Колос», обласна комплексна ДЮСШ «Колос», Каховська районна ДЮСШ «Колос.

За останні 20 років із числа талановитої сільської молоді тренерами-викладачами спортивних шкіл підготовлено 2 заслужених майстрів спорту України, 17 майстрів спорту України міжнародного класу, 135 майстрів спорту України,  591 кандидата в майстри спорту,  понад 1500 першорозрядників, більше 20 тисяч спортсменів масових розрядів.

Лідером серед спортивних шкіл організації є обласна СДЮШОР з вільної боротьби (директор Анатолій Баїров). Серед чемпіонів і призерів світових та європейських юнацьких та молодіжних  чемпіонатів з вільної боротьби є вихованці цієї школи: Анатолій Яценко, Олександр Лук’яненко, Анзор Апшев, Євген Сиротін, Андрій Денисов, Володимир Веремєйчук, Олег Ітаєв, Максим Кержковський, Анна Фафенроут, Олександр Дерієнко, Арсен Едігаров, Мурадін Кушхов, Нарік Будагян.

Двічі перемагали на молодіжних першостях Європи та світу майстри споту України міжнародного класу Ельдар Асанов  (1993, 1994 рік) та Іван Іщенко (1999, 2000 рік),  Мурадін Кушхов у 2010 році став чемпіоном світу серед юніорів. Ельдар Асанов  - учасник XXVI Олімпійських ігор 1996 року в Атланті, у  1997 році став срібним призером чемпіонату світу, а в 1999 році разом з Анзором Темботовим вибороли срібні нагороди на командному чемпіонаті світу.

Чемпіонкою Європи була Інеса Ребар, бронзовою призеркою юніорської першості Європи  - Олена Комарова, Євген Духін та Петро Райчев - призерами чемпіонату світу серед студентів.

У 2012/13 роках спортсменка товариства Олена Кремзер ставала чемпіонкою та срібною призеркою чемпіонатів світу та Європи серед дівчат.

Такі результати стали можливими завдяки творчій праці тренерсько-викладацького складу школи: спортивної династії Баірових - Анатолія Рустемовича та його синів Максима і Дениса, а також заслужених тренерів України Володимира Євонова, Костянтина Геги, Мукумши Алірізаєва.  

У 2001 році на навчально-спортивній базі «Скадовськ» товариства «Колос» за підтримки обласної організації ВФСТ «Колос» АПК України відкрилася  філія Херсонського вищого училища фізичної культури (директор філії  Борис Руденко), де  вже за 12 років заслуженим тренером України Павлом Пастухом та його дружиною Галиною підготовлено 15 майстрів спорту та 3 майстрів спорту міжнародного класу з важкої атлетики.

У 2013 році їх вихованки Ганна Козенко стала срібною призеркою чемпіонату Європи, а Надія Чібісова – бронзовою призеркою чемпіонату світу серед юніорок.

На ХХIX Олімпійських іграх 2008 року у Пекіні та ХХХ Олімпійських іграх 2012 року у Лондоні виступала  новокаховчанка  Ірина Новожилова (метання молоту). Учасником  двох Олімпійських Ігор  2000 року (Сідней) і 2004 року (Афіни) Владислав  Піскунов.

У Всеукраїнських сільських дитячо-юнацьких спортивних іграх 1997 року - найвагомішим успіхом юні представники дитячо-юнацького спорту обласної організації фахівці називають яскраву перемогу херсонців в загальнокомандному комплексному заліку.

У 2009 році збірна команда сільських спортсменів Херсонщини повторила успіх 1997 року і стала переможницею Всеукраїнських літніх сільських юнацьких і молодіжних спортивних ігор у загальнокомандному заліку.

У 2013 році обласна організація ВФСТ «Колос» АПК України стала переможцем Всеукраїнських змагань серед сільських школярів під девізом «Хто ти, майбутній олімпієць?».

Вересень 2014


Як знайти:

Просмотреть херсон везом на карте большего размера

Фото:

Нашi партнери