Дитячо-юнацька спортивна школа № 2 управління молоді та спорту Херсонської обласної державної адміністрації

73000, м.Херсон, вул.Петренка, 5,  3-й  затон р. Дніпро


Директор школи - Черніченко Олександр Володимирович 
Заступник директора - Нікітенко Сергій Олександрович 


моб.тел. (066) 764 95 33, (095) 363 78 74, t-mail: sportbk2@ukr.net

Види спорту
Веслування на байдарках та каное
Вітрильний спорт

Наказом  Мінмолодьспорту України від 19 липня 2016 року № 2869  спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву № 2 управління молоді та спорту Херсонської обласної державної адміністрації позбавлена  вищої категорії та статусу "спеціалізована" через виявлені порушення у діяльності. Розпорядженням голови ОДА від 12 вересня 2016 року № 593  СДЮСШОР № 2 перейменована в дитячо-юнацьку школу № 2, затверджений новий Статут позашкільного навчального закладу спортивного профілю. 

Нагадаємо, що спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву № 2 управління молоді та спорту Херсонської обласної державної адміністрації  відкрита  1 січня 1957 року як  дитячо-юнацька спортивна школа  № 2 з водних видів спорту  з підпорядкуванням на довгий час органам освіти.

У  2009 році ДЮСШ № 2 отримала вищу кваліфікаційну категорію і статус "спеціалізована дитячо-юнацька школа олімпійського резерву"  (СДЮШОР) .

З 1 липня  2013 року розпорядженням голови Херсонської облдержадміністрації № 378 змінено назву спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву № 2 управління у справах сім"ї, молоді та спорту Херсонської облдержадміністрації на  спеціалізовану дитячо-юнацьку спортивну школу олімпійського резерву № 2 Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Херсонської обласної державної адміністрації (на сьогодні - управління молоді та спорту Херсонської обласної державної адміністрації).

У школі працюють 2 відділення  з олімпійських видів спорту - веслування на байдарках і каное та веслувальний спорт. Відділення  вітрильного спорту та веслування на байдарках і каное СДЮШОР № 2 працюють, крім м. Херсона, у Новій Каховці, Голій Пристані і в селищі Ольгівка Бериславського району Херсонської області.

СДЮШОР має власну спортивну базу -  водну станцію у 3-му затоні р. Дніпро площою 1,6 га  з майстернями, спортивний зал 24х12 м (медичний кабінет і 6 роздягалень), 3 елінги (28х13м, 6х20м, 11х7,6м), дебаркадер 28х8м (кабінети адміністрації та підсобні приміщення); приміщення  в м. Херсоні по вул.Петренка, 5 зі спортивним залом площою 100 кв.м та у сел. Ольгівка Бериславського району (вул.Набережна, 82) цілісний майновий комплекс спортивної бази "Олімп". 

                                                                                                       

На сьогодні  у спортивній школі займаються 380 учнів. Спортсменів навчають 22 тренери-викладачі, серед яких 4 мають почесне звання "Заслужений тренер України", тренери вищої категорії -  Сергій Корнюшин, Дмитро Пазухін, Василь Цеховлес, Анатолій Теленик, з вітрильного спорту - Лариса Шишка, Олександр Бдюммер, Олексій Осадчук і Дмитро Логвиненко.

Майже 40 років у школі працюють заслужені тренери України з веслування: Леонід Прокопович Харченко, Олег Енверович Халілов,  заслужений майстер спорту СРСР Георгій Тимофійович Карюхін.

За весь період  було підготовлено  більше 80 майстрів спорту, чемпіонів і призерів чемпіонатів світу, Європи, СРСР та України. Серед вихованців відділення веслування на байдарках і каное: Валерій Сідоров, Віктор Воробйов та Олександр Черніенко - майстри спорту  СРСР міжнародного класу, чемпіони Європи; Євген Карабута, Микита Полєтаєв, Максим Лапюк та В’ячеслав Чабанюк -  майстри спорту України, призери  чемпіонатів Європи серед молоді  та юніорів, багаторазові переможці чемпіонатів України.

Представники відділення вітрильного спорту:  Софія Ларічева - майстер спорту України, бронзова призерка чемпіонату Європи і срібна призерка Кубку Європи в класі яхт "Лазер Р", учасниця І Юнацьких Олімпійських ігор 2010 року в Сінгапурі, наодноразова чемпіонка і призерка чемпіонатів України; Євгенія Блюммер, Віра Проволоцька, Олександра Гармаш - неодноразові призерки чемпіонатів України.

Із історії школи.
На місці нинішньої СДЮШОР № 2 у ІІІ затоні р. Дніпра на початку   50-х років була водна станція при Палаці піонерів. У 1956 році згідно з наказом Міністерства освіти в Херсоні  відкривається  спеціальна ДЮСШ  з 5 водних видів спорту -  плавання, водного поло, веслування, стрибків у воду й вітрильного спорту.
Уже на наступний рік  команда ДЮСШ зайняла 3 місце з веслування на Україні. За три роки тут була створена краща на Україні база для тренувань, збірної  республіки для участі у всесоюзних змаганнях.
Перший директор  - Микола Мефодійович Меліховський, учасник Великої Вітчизняної вйни, кавалер орденів Вітчизняної війни, Богдана Хмельницького, ордена "За мужність". Нагороджений 15 медалями установ  державної влади, почесними грамотами Міністерства освіти Укоаїни.

Перший основний тренер, що створив веслування на Херсонщині, Платон Максимович Комогорцев. За 20 років він виховав чимало майстрів міжнародного класу, серед його учнів - майстри спорту Любов Сінічкіна, Євген Панюшкін, Іван Шевченко й багато інших. Всього було підготовлено 386 майстрів спорту СРСР і України.
Пізніше із всіх видів спорту  залишилося тільки веслування на байдарках і каное, і  школа стала спеціалізованою. Майже 40 років у школі працюють заслужені тренери СРСР і України  Л.Харченко, О.Халілов, Г.Карюхін, які своїм власним прикладом виховують в учнів наполегливість, завзятість, бажання досягнути спортивних висот.
За весь період тренерсько-викладацьким складом підготовлено низку веслувальників високого класу, які ставали чемпіонами і призерами чемпіонатів світу, Європи, СРСР і України.
У 2005 році відроджено вітрильний спорт.
У 2007 році школа відзначила 50-річницю з дня заснування.
У  2009 році ДЮСШ № 2 отримала вищу кваліфікаційну категорію і статус "спеціалізована дитячо-юнацька школа олімпійського резерву"  (СДЮШОР) з підпорядкуванням управлінню у справах сім"ї, молоді та спорту Херсонської облдержадміністрації.

Листопад 2016 року


Як знайти:

Фото:

Нашi партнери