Що відбувається з херсонським спортм після повноцінного вторгнення Росії

Російсько-українська війна, яка перейшла у повномасштабну фазу 48 днів тому, внесла свої корективи у мирне життя українців. Не оминула вона й спортивну галузь - усі спортивні змагання в Україні призупинили, низка команд не витримала фінансового удару й саморозпустилась.

Ті ж клуби, які змогли встояти, наразі шукають можливість хоча б частину своїх гравців, які не пішли на фронт і мають вільний час між волонтерством, долучити до тренувань. Редакція  Кавун Сіty  gропонує огляд стану справ зі спортивними командами, які представляли на всеукраїнському рівні Херсонську область.


Клуби, які припинили своє існування

Ми вже писали про те, що перший чемпіон України з футболу сімферопольська «Таврія» заявила про припинення своєї діяльності. На жаль, це виявився не єдиний футбольний клуб, який ми втратили через війну з Московією.

Офіційно про це не повідомлялося, але новокаховська «Енергія», яка також виступала в Другій лізі (група Б), фактично з 1 березня вже не існує. Про це в інтерв'ю виданню FanDay розповів уже колишній головний тренер клубу Едуард Хавров.

«Команда «Енергія» з міста Нова Каховка вже не існує. 1 квітня клуб офіційно розпущений. Фактично клуб не існує з 1 березня. Але нам ще місяць після цього платили зарплату», - сказав Хавров журналістам.

За словами екснаставника «енергетиків», усі футболісти перебувають в Україні, у рідних містах. Сам він тривалий час ще залишався у Новій Каховці — не міг покинути клуб одразу після початку війни, почувався зобов'язаним допомогти гравцям з їх проблемами.

Зазначимо, що на момент саморозпуску «Енергія» посідала 13-ту позицію в турнірній таблиці, в її активі було 17 очків у 20 іграх.

Клуби, які мовчать

Доля ще одного футбольного клубу з Херсонщини - «Кристалу» - наразі невідома. Офіційні соцмережі та сайт команди мовчать практично з початку вторгнення Московії до України. Єдине повідомлення за цей період у Facebook - звернення до вболівальників із проханням допомогти у пошуку викраденого окупантами представника фанатського руху.

На сайті ж 28 березня з'явився фотозвіт про прибирання на території стадіону «Кристал». Про подальшу долю клубу - ані слова.

Нічого не відомо наразі й про єдиний жіночий футбольний клуб, який представляє нашу область у Вищій лізі - «Восход» зі Старої Маячки. Пресслужба команди й раніше не балувала вболівальників інформацією, але і з інших джерел наразі дізнатися будь-що про долю футболісток неможливо.

Команди, що не падають духом

Натомість жіночий гандбольний клуб «Дніпрянка» з Херсона свої соціальні мережі веде доволі активно. Тут і привітання з Днем народження тренерів та співробітників клубу, і повідомлення про співпрацю з європейськими гандбольними клубами, які висловили свою підтримку херсонським спортсменкам.

 За словами пресслужби клубу, одразу кілька європейських команд надіслали свої запрошення жити та тренуватися на їх базах. Так, румунський «Бухарест» зголосився прийняти 6 гандболісток, а грецький «GAS Anagennisi Artas» — узагалі клуб в повному складі. Але наразі гандболістки лишаються в місті й чекають на офіційний «зелений коридор». 


Хокейний клуб з Херсона «Дніпро», який з приходом московитів до нашого міста навіть потрапив у невеличкий скандал з іноземними гравцями, продовжує інформувати своїх вболівальників про участь своїх гравців у тренуваннях національної збірної.

Після повномасштабного вторгнення Московії команда розірвала усі стосунки з хокеїстами з Московії та Білорусі, після чого окупанти вивезли цих гравців на тимчасово окуповану ними територію Криму. Там окремі індивідууми навіть знялися у пропагандистських відео, але до клубу це вже не має жодного стосунку.

«Дніпро» відрядив кількох своїх гравців до складу збірної України, яка в Угорщині наразі готується до чемпіонату світу. До складу національної дружини увійшли два голкіпери «щук» Сергій Писаренко та Богдан Дяченко, захисник Євген Ратушний та нападник Кирило Бондаренко.

 Щодо майбутнього самого клубу наразі новин не публікують. А воно може бути не дуже й райдужним, зважаючи на те, що після нашої перемоги у війні в клубі практично не лишається гравців - велика кількість хокеїстів «Дніпра» були іноземцями.

І, звісно ж, не могли ми оминути увагою і футзальний клуб «Продексім», який, напевно, зараз є найактивнішим спортивним клубом з Херсонщини в плані висвітлення своєї діяльності. На офіційному сайті команди перші дні війни інформації не було жодної, втім згодом стали з'являтися звіти про волонтерську діяльність представників клубу й, навіть, тренування футзалістів.

Також є інформація про те, що низка легіонерів до кінця сезону покинули стан «мірошників» до кінця сезону щонайменше.

 Дуже сподіваємося, що після нашої перемоги найближчим часом усі наші спортсмени та спортсменки зможуть повернутися до повноцінних тренувань, а клуби, які припинили своє існування, зможуть відновитися. Чекаємо на поновлення змагань і бажаємо нашим спортсменам тільки перемог. Звісно ж і нашим військовим!

Джерело: https://kavun.city/articles/206068/scho-vidbuvayetsya-z-hersonskim-sportom-pislya-povnocinnogo-vtorgnennya-rosii

Фото:

Нашi партнери