Маломуж Олександр Іванович

Майстер спорту СРСР з вільної боротьби, тренер з вільної боротьби, заслужений працівник фізичної культури і спорту України  голова обласної ради фізкультурно-спортивного товариства «Спартак», директор Херсонського міського спортивного комбінату «Кристал»


Народився 21 березня 1960 року у м. Херсоні. Навчався у восьмирічній ЗОШ № 16.

Освіта вища, у 1979 році  закінчив  Херсонський машинобудівний технікум, одержавши диплом техніка-електрика промислових підприємств, у  1986 році -  факультет фізичного виховання Миколаївського державного педагогічного інституту ім. В.Г.Белінського за спеціальністю «учитель фізичної культури».

Після закінчення служби у лавах Радянської Армії у 1981 році,  працював  тренером  з вільної боротьби  у Херсонській обласній раді ФСТ «Динамо» (1996), тренером-викладачем  з вільної боротьби у Херсонському ФСК «Локомотив» (2001), головою Херсонського обласного спортивного комітету «Гарт» (2001).

У грудні 2001 року  обраний  головою  новоствореної Херсонської  обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Спартак», і за короткий час  налагодив спортивно-масову роботу серед  трудових колективів  підприємств і закладів області і різних верств населення.

Обласна організація ФСТ  «Спартак» співпрацювала з галузевими обласними і регіональними профспілковими організаціями, серед яких  ВАТ «Укртелеком», «Укрпошта», охорони здоров’я, державних установ, рибного господарства, торгівлі, комунального господарства, ВАТ «Херсонгаз», ДП «Херсоноблавтодор», ЗАТ «Херсонтурист», Херсонський річковий порт, об’єднувала 62 колективи фізкультури           (3495 чол.).  У 2014 році збірна команда обласної організації успішно виступила на Всеукраїнській галузевій спартакіаді, зайнявши                  І загальнокомандне місце 
За цей час в області були відкриті дитячо-юнацькі спортивні школи у Скадовську, Новій Каховці, Херсоні. Пріоритетними видами спорту в обласному фізкультурно-спортивному товаристві були  веслування на байдарках і каное, веслування академічне, вільна боротьба, гандбол (жінки), пауерліфтинг, важка атлетика, хокей, легка атлетика. 
Спортсмени товариства постійно виступали  у всеукраїнських  та міжнародних змаганнях.  До складів збірних команд України щороку входили 13 вихованців товариства «Спартак». Срібними призерами чемпіонату Європи серед молоді з веслування на байдарках і каное стали Микола Кравченко та Денис Пожар, чемпіонкою Європи та світу з пауерліфтингу - Надія Петровська, бронзову медаль з цього ж виду спорту на чемпіонаті Європи серед жінок завоювала Тетяна Скрипка. 
2010-2015 роки - депутат Херсонської обласної ради VI скликання  
від партії  «УДАР  Віталія Кличка», член постійної комісії з питань гуманітарної політики і зв’язків зі ЗМІ. 
2014-2016   роки - начальник управління  молоді та спорту Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Херсонської обласної державної адміністрації, заступник начальника управління, начальник відділу з питань фізичної культури, спорту та кадрової роботи управління молоді та спорту обласної державної адміністрації  
2017-2020 роки - директор  ДЮСШ «Спартак» Херсонської міської ради, в якій культивуються  8 пріоритетних для Херсонської області видів спорту: бокс, вільна боротьба, веслування  академічне, веслування на байдарках і каное, гандбол, пляжний гандбол, кіокушин карате, легка атлетика. Спортивною школою підготовлені один майстер спорту України, 10 кандидатів у майстри спорту України, 309 спортсменів масових розрядів.  
Найбільшими досягнення останніх років є перемога Ісмаілова Ельдара  на чемпіонаті  Європи з кіокушин карате у м. Варна, друге місце  Гарана  Івана, третє місце  Башевця Дениса та Романа Олександра на чемпіонаті Європи серед юнаків з кіокушин карате.  
Вихованки ДЮСШ Попович Т., Сорокіна О., Ткаченко Ю., Сурган Д., Гречка К., Гречка М. у складі  збірної команди області стали чемпіонками  України з пляжного гандболу та  бронзовими призерками  чемпіонату України з гандболу у Суперлізі.
У серпні 2020 року  призначений на посаду директора Херсонського міського спортивного комбінату «Кристал».  
Почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» присвоєно 2018 році (Указ Президента України № 11Ї2018 від 20 січня 2018 року.  
Одружений. Дружина працює у Херсонському національному технічному університеті. Має двох дорослих дітей.

 

Оновлено: 4 квітня 2022


Фото:

Нашi партнери