Мінмолодьспорту розробило сервіс для подання онлайн-заявок на присвоєння спортивних звань

Міністерство молоді та спорту України розпочало тестове впровадження інформаційної системи «Онлайн-сервіс для переведення у публічну площину процесу присвоєння спортивних звань з видів спорту, офіційно визнаних в Україні». Система доступна за посиланням: https://title.mms.gov.ua/

Вона покликана зробити публічним та прозорим процес подачі та розгляду документів для присвоєння спортивних звань завдяки переведенню в електронний формат. 
Важливим елементом інформаційної системи є Реєстр присвоєних спортивних звань, який забезпечить зручний пошук детальної інформації про спортсменів та тренерів зі спортивними званнями. Він містить дані з 2014 року та оприлюднений для перегляду в одному з розділів сервісу: https://title.mms.gov.ua/roster
Інформація також відображається у формі відкритих даних на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних.
Систему розробили за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та проєкту USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS». 
Чому це важливо для спортивної спільноти? 
Через відсутність змоги в онлайн-режимі подавати та моніторити розгляд документів на присвоєння спортивних звань виникала низка корупційних ризиків. Неможливо було відслідкувати етапність розгляду чин 
овниками поданих матеріалів та ризики вимагання ними неправомірної вигоди за пришвидшення розгляду документів. А також існували потенційні корупційні зловживання на рівні «спортсмен – керівництво федерації» під час подання матеріалів спортсмена для присвоєння спортивного звання. 
До впровадження онлайн-сервісу базу даних, яка містить інформацію про осіб, яким присвоєно спортивні звання, вели працівники Управління роботи з персоналом Міністерства молоді та спорту в ручному режимі у таблиці Excel. Дані реєстру не публікувались у форматі відкритих даних на сайті Міністерства та на держпорталі відкритих даних.
  Що зміниться із впровадженням системи? 
Спортивні організації зможуть подавати документи на присвоєння спортивних звань в електронній формі через особистий кабінет. Зникне необхідність відвідування держорганів та очікувань у чергах. Вони зможуть відслідковувати етапність проходження заявки з чітким таймінгом та бачити коментарі у разі відмови у розгляді документів, що також допоможе знизити корупційні ризики для спортсменів. 
У працівників Мінмолодьспорту та обласних структурних підрозділів з питань фізичної культури та спорту з’явиться зручний та ефективний інструмент оброблення заявок для присвоєння спортивних звань, що спростить та пришвидшить їх роботу. Також завдяки системі відбуватиметься автоматичне формування наказів про присвоєння посвідчень та записів у реєстрі спортивних звань. Громадськість зможе перевірити достовірність поданих матеріалів для присвоєння спортивних звань (протоколів змагань та іншого), що дасть змогу контролювати подання фіктивних документів. 
Наразі онлайн-система введена в дослідну експлуатацію та запрацює у тестовому режимі для проведення навчання виконавців на всіх стадіях роботи з заявками. До кінця року планується введення в промислову експлуатацію і усі охочі спортивні організації зможуть   подавати заявки на присвоєння спортивних звань онлайн. 
9 областей візьмуть участь у тестуванні онлайн-сервісу: Донецька, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Львівська, Одеська, Полтавська, Тернопільська та Житомирська. 
Спортивні організації, що знаходяться у цих областях, також можуть долучитися до тестування опції подання документів на присвоєння спортивних звань. Вони можуть залишити заявку, заповнивши форму за посиланням: http://surl.li/bhwqb

Офіційне джерело

 


Фото:

Нашi партнери