Десятка найкращих атлетів 2021 року за версією журналістів

Оприлюднення імені найкращого атлета року – Жана Беленюка, дозволяє поглянути на повну картину лауреатів 2021-го. Щодня АСЖУ називала по одному прізвищу атлета, який або яка, в результаті голосування Експертної Ради Асоціації, увійшов (увійшла)  до ТОП-10 атлетів України. До уваги було взято досягнення спортовців  у 2021 році. Найбільш цінними здобутками вважалися олімпійські звитяги. 
Система нарахування балів 
Кожен член Експертної Ради, до якої входять 12 авторитетних досвідчених спортивних медіа-представників – членів Правління Асоціації спортивних журналістів України, формував свою Десятку самостійно, виходячи з числа претендентів, до якого цьогоріч увійшли 20 атлетів. У той же час, експерт міг додати свого кандидата, якщо вважав, що такого немає у списку претендентів. За перше місце у рейтингу експерта атлет отримував 10 балів до загального заліку, за друге – 9 балів і так по спадній – аж до 10-го місця, за яке начислявся один бал. Після цього оцінки усіх 12 експертів були підсумовані, сформувавши  остаточний рейтинг.  


       ТОП-10 у цифрах  

        1.    Жан Беленюк (боротьба греко-римського стилю) – 113 (балів)  
        2.    Михайло Романчук (плавання) – 75 
       3.      юдмила Лузан (веслування на байдарках і каное)  – 72 
       4.      Олександр Усик (професійний бокс)  – 71 
       5.      Олена Костевич (стрільба)  – 48  
       6.      Андрій Ярмоленко (футбол) – 34 
       7.       Анастасія Савчук – Марта Фєдіна (артистичне плавання) – 32 
      8.       Еліна Світоліна  (теніс) – 27 
      9.       Дар’я Білодід (дзюдо) – 26 
     10.     Олена Старікова (велоспорт) – 22 
     11.     Анжеліка Терлюга (карате) – 21 
     12.    Олександр Хижняк (бокс) – 16 
     13.    Парвіз Насібов (боротьба греко-римського стилю) – 12 
     14.    Ігор Рейзлін (фехтування) – 11 
     15.    Алла Черкасова (боротьба) – 7 
     16.    Ярослава Магучіх (легка атлетика) – 5 
     17.    Ірина Коляденко (боротьба) – 3 
     18.    Станіслав Горуна (карате) – 3 
     19.    Олег Омельчук (стрільба) – 3   
     20.    рій Захарєєв (бокс) – 1 
 Дуети трактуються по-різному

Дует мульти-медалісток артистичного плавання – Анастасія Савчук-Марта Фєдіна, експерти вирішили трактувати як одне ціле, оскільки дівчата обидві свої олімпійські медалі здобули разом – першого разу, як дует, а наступного –  у складі команди.

Водночас наш інший «бронзовий» дует у стрільбі – Олена Костевич-Олег Омельчук, вважати одноосібним претендентом на здобуття очок рейтингу, на нашу думку, було б не зовсім правильно. Для Олени – це уже п’ята участь в Олімпіадах і четверта олімпійська медаль, через що її індивідуальна харизма у стрілецькому спорті – беззаперечна. У той же час, Олег Омельчук – також досвідчений стрілець, в кар’єрі якого Ігри у Токіо стали вже четвертою Олімпіадою, принісши дебютну й наразі найціннішу нагороду. Відтак Олег теж був у колі претендентів.  

Конкурентна боротьба за спиною Беленюка

Як видно з підсумкової таблиці, Жан Беленюк здобув впевнену перемогу з відривом у 28 балів: таку перевагу борець заслужив своїм унікальним досягненням на Олімпійських Іграх, ставши єдиним чемпіоном Токіо-2020 у нашій команді. До слова, для Жана – це четверте потрапляння до Десятки найкращих: у попередньому для нього ТОП-10 (2019 року) нинішній переможець був третім.   

Якщо Беленюк відірвався, то за 2-4 місця йшла боротьба «ніздря в ніздрю»: значення мав кожен набраний бал!  Мульти-медалісти Олімпіади Михайло Романчук та Людмила Лузан майже на «фото-фініші» зуміли випередити автора гучного досягнення у професійному боксі – Олександра Усика. Якби цей рік був не олімпійським, Олександр цілком міг би претендувати на найвищу сходинку рейтингу.

Романчук потрапляє до «Десятки року»  – учетверте поспіль, а друга позиція у підсумковому заліку –  найвища для нього! Нагадаємо, торік перемогу у рейтингу святкувала дружина Михайла – Марина Бех, цього ж разу Мишко майже повторив досягнення коханої!

А от нинішня володарка третьої сходинки Людмила Лузан у  ТОП-10 –  вперше, і одразу ж – на призовій третій сходинці! Усе так само, як і в її кар’єрі: цього року Люда зідбрала цілий кошик нагород і усі – вперше! До речі, Лузан набрала найбільшу кількість балів серед жінок і, згідно з нововведенням АСЖУ, атлет з протилежної статі (відповідно до переможця), який досягає такого показника  – проголошується найкращим у своїй категорії. Таким чином, Людмила Лузан – найкраща атлетка цього року!

Повернення легенди, нові обличчя та стабільні учасники

Приємно бачити на високій п’ятій позиції легендарну Олену Костевич, для якої це четвертий ТОП-10 у кар’єрі. Єдиним представником ігрових видів спорту у «Десятці» став Андрій Ярмоленко, лідерські якості якого однозначно визначали успішність футбольної збірної України, що увійшла до вісімки найкращих на Євро-2020. Абсолютно нові обличчя ТОП-10 – синхроністки Анастасія Савчук та Марта Фєдіна і майстриня велотреку Олена Старікова.  Причина – на поверхні: безпрецедентні досягнення дівчат на Олімпіаді. Такими ж унікальними для кожної з них є й бронзові нагороди відомих спортивних «селебриті» Еліни Світоліної та Дар’ї Білодід. Ці панни майже щороку потрапляють до Десятки найкращих (для Дарини найвищою позицією залишається друга – у рейтингу 2019 року, для Еліни – четверта у 2017-му).

Близько до  «Десятки»

Зовсім трішечки забракло до дебютного потрапляння в «Десятку» чарівній віце-чемпіонці Олімпіади з карате Анжеліці Терлюзі. Однак це не означає, що досягнення Анжеліки недооцінене: просто конкуренція, справді, висока! А чудовий виступ нашої каратистки на Іграх назавжди залишиться в історії українського спорту, як і історична присутність карате в олімпійській програмі.

Прикра поразка у фіналі боксерського турніру «полтавського танка» Олександра Хижняка (найкращого атлета України 2017 року) безпосередньо відбилася на його позиції у цьогорічному рейтингу – можна не сумніватися, що в іншому разі Олександр не те, щоби точно був у ТОП-10, а боровся б за перемогу у ньому.

На сам кінець, хотілося б наголосити, що будь-які рейтинги мають умовний характер. Усі наші атлети, а особливо олімпійські медалісти, заслуговують на гучні овації та велику шану за ту самовідданість й присвяту, яку вони демонструють щодня. Тож, у першу чергу, дякуємо усім нашим спортовцям за яскравий і переможний рік, подарований нам,  та бажаємо здоров’я, щастя, талану й успіху у новому, 2022-му!

Експертна Рада АСЖУ

 


Фото:

Нашi партнери