Міністр Вадим Гутцайт розповів про досягнення в спортивній сфері у 2021 році

22 грудня 2021 року за ініціативи та сприяння АСЖУ Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт зустрівся з провідними спортивними ЗМІ у формі круглого столу на тему «Український спорт між двома Олімпіадами».


Під час зустрічі Міністр приділив особливу увагу підсумкам виступу українських спортсменів на Олімпійських іграх в Токіо-2020 та будівництву спортивних об’єктів. Також йшлося про підготовку українських спортсменів до ХХІV зимових Олімпійських ігор 2022 року в Пекіні, фінансування спортивної сфери та боротьбу з допінгом.

«Мене часто запитують 19 медалей в Токіо – це успіх? Я вважаю це успіхом. Насамперед, ми мали менше ліцензій ніж раніше. При цьому у нас кожен восьмий повернувся з Олімпіади з медаллю, а ще 23 спортсмени були поруч з призовим місцем. І це незважаючи на пандемію, яка зіпсувала відбір і підготовку до Ігор. Звичайно, хотілося б більше «золота». Однак, Олімпіада – змагання особливі», - зазначив Міністр.

Він зауважив, що з боку міністерства зроблено усе необхідне для підготовки українських спортсменів до зимових Олімпійських ігор в Пекіні.

«Будьмо відвертими, якщо ми привеземо з Пекіна-2022 бодай одну медаль, то це вже буде добре. Я вірю в потенціал нашої збірної і маю надію, що їх непроста підготовка принесе результат в Пекіні. Запевняю, що з боку міністерства зроблено усе необхідне для їх підготовки», - сказав Вадим Гутцайт.

Міністр нагадав, що у 2021 році був найбільший бюджет на спорт за весь час – 7.7 млрд гривень, а наступного року державне фінансування буде ще більшим – 8.2 млрд.

«Ми забезпечимо усіх необхідним наших олімпійців, паралімпійців, дефлімпійців і представників неолімпійських видів спорту. У 2022 році проводитимуть Всесвітні ігри (аналог Олімпіади для найпопулярніших неолімпійських видів спорту), на які ми вже вибороли 50 ліцензій. З моєї подачі 50 провідних представників неолімпійських видів отримуватимуть стипендії. Тож чекаємо на медалі», - наголосив Вадим Гутцайт.

Міністр також розповів про будівництво спортивних об’єктів в Україні. Він зазначив, що цього року на розвиток спортивної інфраструктури була виділена рекордна сума субвенції – майже 1,3 млрд грн. Планується виділити ще 354 млн грн.

«Хочу одразу сказати, що стільки скільки зараз в Україні будується спортивних об’єктів – не будувалось ніколи. Але це справа не одного року. Про рівень нашої інфраструктури ми будемо говорити за кілька років. Давайте зачекаємо до 2028 року – тоді і оцінимо наш рівень», - підкреслив Міністр.

За його словами усі нові спортивні об’єкти в Україні відповідатимуть міжнародним стандартам, адже це вимога часу і необхідна складова для проведення в Україні змагань найвищого рівня.

«28 грудня я відкриватиму нову льодову арену в Мелітополі. На черзі басейн за олімпійськими стандартами в Маріуполі і Полтаві, нові Палаци спорту в Тернополі, Рівному, Бучі, нові об’єкти на нашій олімпійській базі в Конча-Заспі. Досі пам’ятаю, як фехтувальники готувалися до Ігор то в їдальні, то в актовому залі. А сьогодні у них є спеціально обладнаний зал з доріжками», - сказав Вадим Гутцайт.

Міністр відзначив, що нові спортивні об’єкти в Мелітополі, Маріуполі, Полтаві, Кропивницькому збудовані або ж будуються за програмою Президента України «25 спортивних магнітів». В кожній області повинна бути сучасна спортивна новобудова. Також серед пріоритетів – сучасні спортивні об’єкти в Миколаєві та Одесі. Містах, які дали чимало видатних спортсменів.

Вадим Гутцайт також звернув увагу на ситуацію з порушеннями процедури отримання проб Національним антидопінговим центром України.

«Ми працюємо над тим аби України вийшла з мінімальними втратами з останнього допінгового скандалу. Ситуація з порушеннями процедури отримання проб Національним антидопінговим центром України (завчасно попереджали спортсменів щодо проб) непроста, але ми стовідсотково співпрацюємо з Всесвітньою антидопінговою агенцією (ВАДА). Наші юристи поводять власне розслідування. На нашу користь свідчить і той факт, що жодна проба, яку взяли з порушенням, на дала позитивний результат. Це важливо. Тут справа швидше у непрофесіоналізмі, ніж у приховуванні заборонених препаратів. Розслідування триває і я сподіваюсь, що покарання не буде критичним. Ще раз наголошую, в антидопінговому центрі повинні працювати професіонали. Тому ми ініціюємо збільшення зарплат усім, хто працюватиме там», - наголосив Вадим Гутцайт.

Міністр подякував журналістам, які висвітлюють тему спорту та дають можливість всім українцям спостерігати за розвитком галузі.

За інформацією АСЖУ


Фото:

Нашi партнери