Ворона Йосип Петрович

Заслужений працівник фізичної культури УРСР, кандидат педагогічних наук, інструктор-методист виробничої гімнастики Херсонської швейної фабрики «Більшовичка» 

Народився   11 серпня 1920 року  у  с. Нова Чарторія  Любарського району Житомирської області. 
Освіта   вища,  у 1959 році закінчив Кримський державний педагогічний інститут,  вчитель фізичного виховання, анатомії і фізіології.  
Учасник бойових дій і інвалід ІІ групи Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років. Нагороджений орденом Вітчизняної війни «За мужність» (2000), 14 медалями. 
Трудову діяльність у сфері фізичної культури і спорту розпочав у 1946 році вчителем фізичного виховання Херсонського ремісничого училища № 4. 
З 1951 по 1952 рік – інструктор фізичної культури ділянці № 4 Сімферопольської залізниці, з 1952 по 1958 рік – тренер-інструктор ДСТ «Авангард» м. Ялта (АРК) 
З 1958 по 1988 рік працював  інструктором-методистом виробничої гімнастики на Херсонській швейній фабриці «Більшовичка», яка з роками стала науково-практичною базою підвищення кваліфікації інструкторів-методистів виробничої гімнастики. Вважався одним із провідних фахівців в країні 
Нандидат педагогічних наук (1975), У Тартуському державному університеті захистив кандидатську дисертацію на тему «Дослідження шляхів реалізації основних принципів і методів радянської педагогіки у роботі методиста виробничої гімнастики». 
Член Всесоюзної Федерації масової фізичної культури та активного відпочинку  ДСТ профспілок (1959-1980). 
Член республіканської  Федерації масової фізичної культури та активного відпочинку  ФСТ профспілок «Україна»  (1980-1985)  
У 1983 році за значну роботу з організації виробничої гімнастики, розвитку масових видів фізкультури, оздоровлення умов праці на виробництві присвоєно звання «Заслужений працівник фізичної культури УРСР». 
Член Херсонської міського ради оганізації ветеранів  України (з 1995) 
Автор  4 книжок, серед яких «Гімнастика у режимі праці» і 5 методичних посібників, в яких розкривається специфіка, методика і організація виробничої фізкультури, що сприяє підвищенню продуктивності праці
»
Учасник виставки народного господарства УРСР і ВВДНГ СРСР (бронзова медаль).  
П’ятиразовий лауреат республіканських і всесоюзних конкурсів на звання 
«Кращий за професією».
Нагороджений багатьма почесними грамотами, дипломами, цінними подарунками державних  органів влади і міністерств, профспілкових  і спортивних організацій. 
Проживає у м. Херсоні.

Оновлено: 26 жовтня 2021


Фото:

Нашi партнери