Балабанов Андрій Валентинович

Заслужений майстер спорту  України з веслування на каное, майстер спорту СРСР міжнародного класу, чотириразовий бронзовий призер чемпіонатів світу, п'ятиразовий чемпіон Радянського Союзу 

Народився  17 серпня  1966 року у м. Херсоні. Активно займатися веслуванням почав в ранньому дитинстві, проходив підготовку в спортивному клубі Збройних сил. 
Освіта вища, у  1993 році закінчив  Київський державний інститут фізичної культури (нині Національний університет фізичного виховання і спорту України), тренер-викладач  з веслування. 
Виступав за збірні СРСР і України в кінці 1980-х - початку 1990-х років. На змаганнях представляв Збройні сили. 
Майстер спорту СРСР міжнародного класу (1990), заслужений майстер спорту України  з веслування на каное (1993).  Спеціалізація каное,  дистанція 10000 метрів. 
Чотириразовий бронзовий призер чемпіонатів світу, п'ятиразовий чемпіон Радянського Союзу, переможець багатьох регат республіканського і всесоюзного значення. 
Першого серйозного успіху на дорослому рівні домігся в 1986 році, коли разом з напарником Віктором Добротворським став чемпіоном Радянського Союзу у каное-двійці на дистанції 10000 метрів. Утримував титул чемпіона в цій дисципліні протягом п'яти років, вигравши ще чотири всесоюзних першості поспіль. 
У 1989 році на чемпіонаті світу в болгарському Пловдиві завоював бронзову медаль, виграну в двійках  разом з Віктором  Добротворським в 10-кілометровій гонці, пропустивши вперед  екіпажі з Данії та Франції. 
У 1990 році  виступив на світовій першості в польській Познані і в точності повторив торішній результат, додав в послужний список ще одну бронзу - на цей раз їх з  Віктором Добротворським випередили спортсмени Данії  та Румунії. 
Після розпаду СРСР Андрій Балабанов приєднався до  команди веслувальників  України і продовжив брати участь  у  найбільших міжнародних регатах. Так, в 1993 році він представляв українську національну збірну на чемпіонаті світу в Копенгагені, де став бронзовим призером в двійках на 10000 метрах і в четвірках  у складі екіпажу -  Віктор Добротворський, Сергій Осадчий, Андрій Балабанов,  Олександр Калініченко  на  дистанції  1000  метрів. 
Капітан-лейтенант ВМС України (2003), старший тренер  І Яхт-клубу  ВМС України у Херсоні (2003). 
На сьогодні  працює тренером-викладачем  у дитячо-юнацькій спортивній школі з веслувальних видів спорту  в Херсоні.

Оновлено: 13 жовтня 2022


Фото:

Нашi партнери