Лебєдєва Яна Олександрівна

Майстер спорту України міжнародного класу з легкої атлетики, срібна призерка XVІ літніх Паралімпійських ігор 2020 року у Токіо, срібна  призерка  чемпіонату світу 2017  і 2019 року,  триразова чемпіонка Європи, переможниця  міжнародних змагань 2017 та 2018 року, чемпіонка України  

Народилася  12 лютого 1984 року у  м. Чернеччині, Сумський район  (Сумська область).  
Освіта вища, у 2019 році поступила на факультет фізичного виховання та спорту Херсонського державного університету (спеціальність «Фізична культура»). 
Інвалідність отримала  ще студенткою через травму хребта  внаслідок  падіння, коли навчалася на програміста. Півроку пролежала в лікарні, а потім батьки забрали в рідне село на Сумщині. 
Легкою атлетикою почала займатися у Карпатах, де під керівництвом тренера «Інваспорту»  проходила реабілітацію після травмування. 
У Херсоні мешкає з 2011 року, коли чоловік Михайло, теж інвалід-візочник, привіз молоду дружину до себе. 
Вихованка Херсонської ДЮСШІ, спортсменка Херсонського регіонального центру «Інваспорт».  Представлює Херсонську область.
Майстер спорту України міжнародного класу з легкої атлетики. Член  національної збірної команди України серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату. 
Має друге місце в 53-му класі уражень: у спинальників класи рахують із 51-го по 56-й, де в меншому - спортсмени з максимальним ураженням, найслабші за станом здоров’я. Для тих, у кого великі ураження, є опорний спис, щоб однією рукою триматися, а робочою виконувати кидок. За правилами, усі ці класи метають зі станків, що мають стандартну висоту. 
Перший  тренер - заслужений тренер України  Сергій  Мягков. Особистий тренер - Сергій Андрющенко  
Спортивні досягнення: 

2016 рік  - дворазова срібна призерка Кубку України з легкої  атлетики (штовхання ядра та метання диска) 
2017 рік –  чемпіонка  України  з штовхання ядра  серед спортсменів з порушенням опорно-рухового апарату
2017 рік – срібна призерка чемпіонату світу  з легкої атлетики серед спортсменів-паралімпійців у штовханні ядра (Лондон)
2017 рік – дворазова переможниця Міжнародного турніру з легкої атлетики  серед спортсменів з порушенням опорно-рухового апарату (метання диска та спису)
2017 рік –  переможниця (штовхання ядра) та дворазова бронзова призерка (метання диска та спису) Міжнародного турніру з легкої атлетики (Париж)  
2018 рік – переможниця Кубку України з легкоатлетичних метань серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату у штовханні ядра, метання диску та спису 
2018 рік – дворазова призерка  чемпіонату  Європи  з легкої атлетики з штовхання ядра, метання  спису та диска (Берлін). Встановила  4 рекорди: третє місце і бронзова нагорода у метанні списа з європейським рекордом, друге місце і срібна медаль - у штовханні ядра з європейським рекордом і перше місце (немедальний залік) - у метанні диска з встановленням нового світового рекорду та європейського (попередній рекорд протримався 23 роки).
2019 рік – срібна призерка чемпіонату світу  з легкої атлетики, встановила рекорд світу з результатом 16,26 м у метанні диска (м. Дубай, ОАЕ). 
2021 рік - чемпіонка та бронзова призерка чемпіонату Європи
2021 рік - срібна призерка XVІ літніх Паралімпійських ігор 2020 року у Токіо у метанні диску, 54, 48 м  (клас  F53(, 8-е місце у метання  спису, «» 89 м (клас  F54)
Переможниця у номінації  «Сильні духом» за  підсумками спортивного сезону «Спортивне сузір’я Херсонщини-2017».
Сьогодні ім’я Яни Лебедєвої в Херсоні пов’язують також з громадською діяльністю зі створення доступного простору в місті Херсоні.
Вона  є членом Всеукраїнської громадської організації  інвалідів «Велід», член комітету доступності Херсонської міської ради, 
Нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня – за значний  особистий внесок  у розвиток паралімпійського руху, досягнення  високих спортивних  результатів на
XVІ літніх Паралімпійських іграх у Токіо (Японія), самовідданість та волю до перемоги, утвердження міжнародного  авторитету України (16.09.2021), нагрудним знаком «Почесна відзнака Херсонської обласної ради» (18.09.2021). 

Оновлено: 25 листопада 2021


Фото:

Нашi партнери